فانوس “گرگیعان” ،همزمان با میلاد امام مجتبی (ع) در 10 نقطه خوزستان روشن می شود

با پیگیری جمعی از فعالان فرهنگی و با حمایت اداره کل میراث فرهنگی ، آیین سنتی و مذهبی “گرگیعان” امسال همزمان با 15 ماه مبارک رمضان و شب میلاد خجسته کریم اهل بیت ،امام حسن مجتبی (ع) در بیش 10 نقطه استان خوزستاناز جمله اهواز ،شوش ،خرمشهر ،آبادان ،ملاثانی ،هویزه ،سوسنگرد ،ماهشهر،شادگان برگزار خواهد شد.قاسم […]

با پیگیری جمعی از فعالان فرهنگی و با حمایت اداره کل میراث فرهنگی ، آیین سنتی و مذهبی “گرگیعان” امسال همزمان با 15 ماه مبارک رمضان و شب میلاد خجسته کریم اهل بیت ،امام حسن مجتبی (ع) در بیش 10 نقطه استان خوزستاناز جمله اهواز ،شوش ،خرمشهر ،آبادان ،ملاثانی ،هویزه ،سوسنگرد ،ماهشهر،شادگان برگزار خواهد شد.قاسم منصور آل کثیر مشاور مدیرکل گردشگری و میراث فرهنگی استان خوزستان که خود از بانیان و احیاگران این آیین سنتیمی باشد گفت : امیدواریم با همراهی همه فعالان فرهنگی و گروههای مردمی و پشتیبانی مسئولان بویژه دستگاههای فرهنگی بتوانیم این برنامه را با انسجام و شکوه بهتری نسبت به سال گذشته برگزار نماییم.تاکنون گروههای مردمی و مدیران ادارات برخی از شهرها جهت برپایی آیین گرگیعان اعلام آمادگی کردند

IMG10002859

لازم به یادآوری است همه ساله در شب 15 ماه رمضان گویی ندایی بچه‌ها و نوجوانان عرب خوزستانی را بعد از افطار به کوچه و پس کوچه‌های اهواز، آبادان، خرمشهر، شادگان و دیگر شهرها و روستاها می‌کشاند و بچه‌‌ها که هر دم از این کوچه به آن کوچه و از این درب به آن درب می روند، دختر و پسر با برگردن انداختن کیسه‌هایی از پیش تهیه شده برای جمع‌آوری عیدی و شیرینی و پوشیدن لباس‌های محلی خود که پسران با پوشیدن دشداشه و دختران عبا بر سر از این درب خانه به آن خانه درب زنان برای دریافت شیرینی و عیدی ماه مبارک می‌روند. بچه‌ها با شور و شعف به کوچه‌ها روانه می‌شوند و هر لحظه بر تعداد آنان افزوده می شود. بچه‌های هر محله به صورت دسته‌های جداگانه و به صورت خود جوش به سراغ همسایه های خودشان می روند. برخی از این دسته‌ها به هم می پیوندند و جمعیت زیادی را تشکیل می دهند که خانواده‌ها را به درب منازل کشانده و فضایی معصومانه و خیره کننده‌ای را که بچه‌ها بوجود آورنده آن بودند را به تماشا بنشینند. فضایی که هر سال یک مرتبه آن هم در شب میلاد امام حسن مجتبی ایجاد می شود.

در شب 15 رمضان، قدم زدن در شهرهای جنوبی خوزستان شما را با ترنم صدای فریاد و شادی کودکان معصوم همراه می‌کند که فضا را پر از عطر عرفان و مهر و محبت رمضانی همراه با بوی بخور و فرنی و غذاهای سنتی جنوب در هم می آمیزد.اجرای مراسم گرگیعان با شعارهای مختلفی همراه است. این شعارها در کشورها و مناطق مختلف متفاوت است. برای نمونه بچه‌های کویتی با شعار “قرقیعان و قرقیعان بین اقصیر و رمضان” و بچه‌های اماراتی با شعارهای “انطونه حق الله یرضی علیکم الله” (حق خداوند را بدهید خداوند از شما راضی باشد) و دیگر بچه‌های حوزه خلیج فارس با شعار “عطونا الله یعدیکم بیت مکه یودیکم” (به ما عیدی بدهید که خدا عیدی سفر مکه به شما بدهد) به کوچه‌ها روانه می‌شوند.

در این میان بچه‌های عرب خوزستانی نیز با شعارهای مخصوص به خود درب هر خانه فریاد زنان می‌گویند: “ماجینه یا ماجینه حل الکیس و انطینا” (ما آمدیم و ما آمدیم کیسه مان را باز میکنیم و بمان هدیه بدهید)و با شعار و فریاد به آدم‌های بالای پشت بام می‌گویند: “یا اهل سطوح تنطونه لو نروح” (ای افرادی که آن بالا و پشت بوم ایستاده‌اید به ما عیدی می‌دهید یا برویم؟) همچنین می گفتند “گرگشون گرگشون کل السنه واتعیشون” که گرگشون نیز به معنای گرگیعان است که برخی از شهرستاهای جنوب خوزستان از این لفظ استفاده می کنند و معنی آن می شود: گرگشون و گرگشون هر سال به سلامت زندگی کنید. شعار دیگر شعار قرقیعان و قرقیعان بین اقصیر و رمضان است ( قرقیعان و قرقیعان بین شعبان و رمضان) هم‌چنین شعارهایی دیگر که پسرها فریاد زنان گویند: “گرگیعان و گرگیعان” و دخترها در جواب می‌گویند: “الله یندیکم رضعان و گرگیعان و گرگیعان الله ایخلی اولیدکم” (خدا پسر شما را نگه دارد) منظور کوچک‌ترین فرزند خانه است و اگر به فرض اسم او احمد باشد می‌گویند: “خدا کوچیکه رو حفظ کنه آمین به حرمت خدا آمین. خدایا حمودی”. “حمودی” در زبان عربی به تحبیب شده “محمد” می‌گویند رو حفظش کن و در مقابل صاحبان‌خانه‌ها به آنان باسورک (بادام شور) داده و با شیرینی از آنها استقبال می کنند. این مراسم تا پاسی از شب ادامه دارد.

چنین مراسمی که بچه های کم سن و سال و به صورت خود جوش آن را اجرا می کنند را در ماه مبارک در برخی کشورهای دیگر نیز شاهدیم. همچون کشور مصر.در این کشور مسلمانان از ماه شعبان و حتی از ماه رجب و با اقتدا به پیامبر گرامی اسلام (ص) و آماده کردن نفس خود به استقبال این ماه پر فضیلت می‌روند و یک یا دو هفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان برگزاری جشن‌های این ماه را آغاز می‌کنند. کودکان مصری با در دست داشتن فانوس‌هایی سرودها و شعرهای معروف این ماه را می‌سرایند. تشابه فرهنگی همواره در بین انسان ها بوده و هست.