حیدری مدیرکل میراث فرهنگی خبر داد :جهت ثبت جهانی محوطه تاریخی شوش بازرسان یونسکو اواخر شهریور به خوزستان می آیند

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: اواخر شهریور امسال بازرسان سازمان یونسکو برای ثبت جهانی محوطه تاریخی شوش وارد شهرستان شوش می شوند. افشین حیدریˈ یکشنبه در نشستی به منظور رسیدگی به مشکلات بر سرراه ثبت جهانی شدن محوطه تاریخی شوش با مسوولان شهرستان شوش و استان در محل استانداری خوزستان اظهار […]

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: اواخر شهریور امسال بازرسان سازمان یونسکو برای ثبت جهانی محوطه تاریخی شوش وارد شهرستان شوش می شوند. افشین حیدریˈ یکشنبه در نشستی به منظور رسیدگی به مشکلات بر سرراه ثبت جهانی شدن محوطه تاریخی شوش با مسوولان شهرستان شوش و استان در محل استانداری خوزستان اظهار کرد: قرار بود این سفر در تیرماه انجام شود، که برای انجام ساماندهی بیشتر، این سفر دراواخر شهریور انجام می شود.وی گفت: شهرداری و فرمانداری شهرستان شوش در امر ساماندهی و آماده سازی اطراف محوطه تاریخی شوش به خوبی وارد عمل شدند اما هنوز چند مشکل در اطراف محوطه برای ثبت این محوطه وجود دارد.حیدری افزود: یک دکل مخابرات در کنار محوطه ، یک هتل متروکه به نام امیر زرگر و هنرستانی که در اطراف این محوطه قرار دارد، چهره محوطه تاریخی را دچار اختلال کرده،که باید برای ثبت جهانی، این محوطه ساماندهی شود.مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: بیشتر کارهای آماده سازی در اطراف این محوطه انجام شده،اما وجود این موانع چهره این محوطه را مخفی کرده است.وی افزود:باید تمامی شرایط برای ثبت جهانی شدن این محوطه فراهم باشد زیرا در صورت نپذیرفتن بازرسان سازمان یونسکو برای ثبت جهانی شدن آن، و در نوبت بودن 47 اثر دیگر کشورمان برای ثبت جهانی ، این اثر در صف طولانی 40 ساله قرار می گیرد.

800px-Shush_Castle

معاون عمرانی استانداری خوزستان نیز در این نشست بیان داشت: تا یک هفته آینده مخابرات موظف است تا دکل مخابرات اطراف این محوطه را جابجا، و آموزش و پروش نیز باید یک طبقه ازهنرستان سه طبقه ای که در اطراف محوطه وجود دارد را بردارد.ˈ احمد سیاحیˈ افزود: شهرداری نیز موظف است تا یک هفته آینده یک طبقه از هتل امیر زرگر را بردارد،و همچنین دو طبقه از ساختمان هفت طبقه ای که مربوط به موسسه اعتباری ثامن الائمه را برداشته شود تا اطراف محوطه ساماندهی شود.محوطه باستانی شوش در شهر شوش در شمال خوزستان، محوطه با 400 هکتار مساحت را در بر می گیرد کـه بناها و سازه های معماری متنوع پیش از تاریخ تا دوران اسلامی را از جمله آپادانا، شهر پانزدهم ، شهر شاهی و …در خود جای داده است.ثبت جهانی شوش پس از ثبت شهر سوخته در سال 2014 نخستین اولویت ایران در ثبت آثار جهانی است. خوزستان تاکنون معبد چغازنبیل و سازه های آبی شوشتر را در فهرست میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به ثبت رسانده است.

خلاصه ای از تاریخ باستانی شوش

شوش (Susa تلفظ: /سوزا/) واقع در استان خوزستان یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های شناخته شدهٔ جهان است، احتمالاً به سال ۴۰۰۰ پیش از میلاد پایه‌گذاری شده، با وجود اینکه نخستین آثار یک دهکدهٔ مسکونی در آن مربوط به ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد هستند. طبق اسناد باستانی شوش از مهمترین و باشکوه ترین شهرهای باستانی ایران و جهان بوده است و فعالیت‌های باستانشناسی در آن ادامه دارد.شهر باستانی شوش روزگاری مرکز برخورد دو تمدن مهم بوده، که هریک به سهم خود در دیگری تأثیر داشته‌است، یکی تمدن میانرودان ودیگری تمدن عیلام. قرار گرفتن این منطقه در شمال خلیج فارس و نیز همسایگی با میانرودان در پیدایش این وضع ویژه تأثیر بسیاری داشته‌است.شوش در دوره ایلامی‌ها هزاران سال مرکز این تمدن مهم بوده است. در دوره هخامنشیان شوش پایتخت سیاسی این امپراطوری پهناور بوده است.پس از آن نیز متاثر از رویدادهای تاریخی دستخوش تحولات بوده و پس از حمله اسکندر به تدریج مرکزیت خود را از دست داد. در دوره ساسانیان شوش به همراه شوشتر و جندی شاپور به عنوان مراکز اقتصادی تولید و صادرات ابریشم به اقصی نقاط جهان مطرح بودند. شوش در سال ۱۷ هـ. ق به تصرف مسلمانان درآمد. در دوره اسلامی نیز مدتها از شهرهای پرجمعیت وپررونق بود، هنگامی که مرکز خوزستان به اهواز منتقل شد شوش اهمیت خود را از دست داد.شوش در دوره هخامنشیان شکوه گذشته خویش را باز یافته وچهار راه شرق وغرب گردید. با توجه به اهمیت و موقعیت جغرافیایی و سیاسی خاص شوش بود که راههای بسیاری و به ویژه راه بزرگ موسوم به «راه شاهی» ارتباط این شهر را به نقاط گوناگون جهان برقرار کرد.

راه شاهی که در دوره هخامنشیان و به دستور داریوش بزرگ ساخته شد، شهر شوش، پایتخت سیاسی دولت هخامنشیان را به پاسارگاد، تخت جمشید و دیگر شهرهای امپراتوری، از جمله شهر نامی سارد پایتخت کشور لیدی پیوند می‌داد. می‌توان گفت اداره سرزمین پهناور ایران وحفظ امنیت آن و انتقال سریع یگان‌های نظامی و گسترش بازرگانی و ترابری و تسهیل در امر مسافرت از مهم‌ترین عوامل ساخت و گسترش شبکه راه‌ها در این دوره بوده‌است.از سوی دیگر ایجاد راه‌ها و برقراری امنیت و تسهیل و بازرگانی، خود موجب پیوند و آشنایی ملت‌های گوناگون گردید که این امر مایه انتقال فرهنگ‌ها و باورهای گونه‌گون گردید وبسیاری از نظرات فلسفی و باورهای دینی از این راه میان ملتها مبادله شد. بر طبق تاریخ فتح الفتوح و همچنین تاریخ طبری، اعراب به هنگام فتح شهر شوش بیشتر از ۳۰ هزار نفر را به قتل رساندند و تعداد ۲۰ هزار گاو – اسب، زن و دختر را به غنیمت بردند این شهر تا قرنها بعد از رونق افتاد.به گواه نگاشته‌های تاریخ معاصر ایران باستان شناسان فرانسوی حجم عظیمی از آثار باستانی شوش را از ایران خارج کردند و برای این منظور از راه آهن و تعداد زیادی کشتی و کار شبانه‌روزی هزاران برده و کارگران ایرانی استفاده می‌کردند.[۵] آثار بجا مانده از شهر شوش حتی پس از حمله اسکندر و فرسایش طبیعی به حدی بوده که در تمام سفرنامه‌های مربوط به آن منطقه موجب بهت و شگفتی بوده و مطالب زیادی درباره آن نوشته شده است در حالیکه غارت فرانسوی‌ها به حدی بوده که امروزه چیز زیادی از آثار قابل رویت شوش به جز آثار مدفون در زیرخاک باقی نمانده است و این در حالیست که امروز تقریباً موزه‌ای در گوشه‌ای از جهان نیست که آثار متعددی از شوش در آن نباشد و این نشانده ابعاد وسیع غارتگری آثار شوش باستان طی چند دهه می‌باشد.زیگورات چغازنبیل در حدود چهل کیلومتری ویرانه‌های کاخ آپادانای شوش قرار دارد.به سبب اخلاص مسلمانان شیعه و یهودیان ایران به حضرت دانیال، شوش یک دهکده مسکونی است. امروزه شهر شوش در شمال استان خوزستان از یادمان‌های تاریخی کهن؛ دیگر آن شکوه و اهمیت دیرین خود را دارا نیست. نامهایی مانند سوس – شوشا- سوسه – سویس و سویز که در بعضی مناطق شمال آفریقا وجود دارد نیز مرتبط با نام شهر شوش است مهاجران ایرانی و عرب که از این منطقه به شمال آفریقا مهاجرت کرده‌اند این نامها را در دوره اسلامی رایج نموده‌اند شهر شوش در دوره قبل از اسلام شهرت بین‌المللی داشته و به همان اندازه شهرت داشته که بابل، کلده، لیدی، نیل و لیبیه و …