مراسم گرامیداشت چهلمین سالگرد درگذشت آیت‌الله‌ العظمی بهبهانی در اهواز برگزار شد

راسم چهلمین سالگرد درگذشت آیت‌الله‌العظمی بهبهانی، مرجع تقلید جهان تشیع، با حضور علمای استان و کشور شامگاه ۲۸ آبان‌ماه در دارالعلم آیت‌الله بهبهانی برگزار شد. آیت​الله سیدجعفر سیدان استاد حوزه علمیه مشهد در این مراسم اظهارکرد: مهمترین گوهر در دوران زندگی انسان​ها و افراد بشر، هدایت به معنای شناخت صحیح اعتقادی، اخلاقی و عملی است. […]

راسم چهلمین سالگرد درگذشت آیت‌الله‌العظمی بهبهانی، مرجع تقلید جهان تشیع، با حضور علمای استان و کشور شامگاه ۲۸ آبان‌ماه در دارالعلم آیت‌الله بهبهانی برگزار شد.

آیت​الله سیدجعفر سیدان استاد حوزه علمیه مشهد در این مراسم اظهارکرد: مهمترین گوهر در دوران زندگی انسان​ها و افراد بشر، هدایت به معنای شناخت صحیح اعتقادی، اخلاقی و عملی است. این حقیقت است که به حکم عقل و نقل مهمترین محصول دوران زندگی یک انسان به شمار می‎رود و بر این اساس خداوند، قرآن کریم را سعادت بخش، پیامبراکرم(ص) را هادی و ائمه اطهار(ع) را هدایت گر معرفی فرموده است. برخی از مفسران متذکر شده​اند که در سوره حمد خداوند به بندگان دستور فرموده که هدایت را از باری​تعالی بخواهند؛ با بررسی بیشتر روشن می شود همه ارزش ها مرتبط با هدایت است. وي عنوان کرد: شخصیت آیت الله بهبهانی میان علمای شیعی در مباحث اعتقادی، اصولی، فقهی، کلامی و تفسیری کم نظیر بوده است؛ آثار ایشان و شاگردانشان شاهد بر این مدعاست. آثار ایشان از استوانه های علم و فضیلت بوده که در آنها گوهر هدایت را در جهت صحیح خود یافته و در نشر آن به صور مختلف تلاش کردند.

آیت الله سیدان بیان کرد: ایشان در مطالب اصولی، فقهی، اخلاقی، کلامی، تفسیری و ولایی دقت های خاص خود را داشته اند؛ در کتاب شریف مصباح الهدایه فی اثبات الهدایه که 40 حدیث و 40 آیه قرآن در آن آمده و در هر بخشی به بهترین صورت مطرح شده است، موضوعات مختلفی به عنوان اشکال مطرح شده و به دقیق ترین صورت پاسخ داده شده است.

استاد حوزه علمیه مشهد در ارتباط با آیه شریفه 55 سوره مائده «إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ؛ ولى شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانى که ایمان آورده‏ اند همان کسانى که نماز برپا مى‏ دارند و در حال رکوع زکات مى‏ دهند»، توضیح داد: در این آیه شریفه به تصدیق احادیث فراوان عامه و خاصه مقصود از «ولی» آقا امیرالمومنین علی(ع) است و نکته در اینجاست که بزرگان درباره این آیه گفته اند این آیه دارای کلیت است اما مصداق این آیه به حکم مدارک قطعی روایی از اهل سنت و خاصه شخصیت امام علی(ع) است. آیت الله بهبهانی در این کتاب می گوید که آیه عنوان کلی نیست بلکه از آیه استفاده می شود که معرف جریان شخصی است و آن جریان شخصی را حدیث امام علی(ع) می داند. چراکه انفاق و پرداخت زکات در هیچ فقهی استحباب ندارد بنابراین وقتی در کلام فصیح و بلیغ «وَهُمْ رَاکِعُونَ» می آید و در هیچ فقهی خصوصیتی ندارد معلوم می شود که به جریانی در خارج رخ داده شده و تحقق یافته اشاره دارد. وی در پایان گفت: شخصیت آیت الله بهبهانی بسیار ممتاز بوده و بجاست هرچه بیشتر درباره بیانات​شان تحقیق شود و نشر یابد.

همچنين حجت‎الاسلام و المسلمین عبدالحسین معزی، نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در اولین شب مراسم چهلمین سالگرد درگذشت آیت‎الله العظمی بهبهانی اظهار کرد: تکریم بزرگان و عالمان براساس سخن امام علی(ع) «مَنْ وَقَّرَ عالِماً فَقَدْ وَقَّرَ رَبَّهُ» تکریم خداوند است. وی بیان کرد: یکی از افتخارات جهان اسلام آن است که در دوران غیبت، مردم با وجود عالمانی که با علم و دانش حقایق دین را فهم می کنند دچار حیرانی نمی شوند. این افتخار است که مکتب تشیع مکتب اجتهاد است یعنی در فهم دین کوشش کرده و با رفتار و گفتار منطقی با انسانها برخورد می کند. افتخار مکتب تشیع استنباط احکام الهی بر پایه دقت روشمندگونه از منابع دینی است و در اختیار مسلمانان و غیرمسلمانان قرار گرفتن است. نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: یکی دیگر از امتیازات مکتب تشیع همراهی عالمان با مردم است، یکی از شخصیت های این سلسله آیت الله بهبهانی است. حضور در کنار مظلومان نیز افتخار بزرگی است که متوجه تشیع شده است. وی گفت: نهضت امام خمینی(ره) در دنیا غوغا کرد و هرچه تاریخ به پیش رود عظمت انقلاب اسلامی بیشتر درک می شود از این رو باب اجتهاد که باز باشد می تواند نظام سازی کند.

معزی در ادامه با اشاره به حوادث تروریستی پاریس گفت: بخشی از این اقدامات در راستای مخدوش کردن چهره اسلام است چراکه اسلام در اروپا رو به رشد بود. وی با بیان اینکه اکنون دین به معنای انقلاب، نظام سازی، مبارزه برابر استکبار جهانی، نشستن بر میز مذاکره و احقاق حقوق است، گفت: اکنون در لحظات حساس تاریخ اسلام قرار گرفته ایم.

سخنرانی آیت‌الله احمدی شاهرودی و آیت‌الله سیدعلی شفیعی نمایندگان مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری نیز از برنامه‌های روز دوم بزرگداشت چهلمین سالگرد درگذشت آیت‌الله‌العظمی بهبهانی است که 29 آبان انجام خواهد شد. همچنین، سخنرانی آیت‌‌لله سیدمهدی طباطبایی و آیت‌الله موسوی جزایری نماینده ولی فقیه در استان از برنامه‌های روز آخر این مراسم در 30 آبان‌ماه است. آیت‌الله‌العظمی سید‌علی بن‌محمد بن‌علی موسوی بهبهانی از فقهای برجسته جهان تشیع است که در سال ۱۳۰۲ یا ۱۳۰۳ هـ. ق. در شهر بهبهان متولد شد. وی دروس مقدماتی خود را در بهبهان، تا ۱۸ سالگی نزد آقا میرزا محمدحسن بهبهانی، آقا شیخ عبدالرسول بهبهانی، آیت الله آقاسیدمحمد ناظم‌الشریعه بهبهانی و علمای دیگر بهبهان فراگرفت. از آغاز تحصیل، آثار نبوغ و استعداد در سیمای وی آشکار بود، به طوری که بارها استادانش این موضوع را یادآور شدند. وی اواخر سال ۱۳۲۲ هـ. ق. برای ادامه تحصیل، از بهبهان عازم نجف اشرف شد و ۶ سال در درس آخوند خراسانی و آیت‎اللهسید محمد کاظم یزدی شرکت کرد و سطح عالی فقه و اصول را فراگرفت. بیشترین استفاده علمی او از محضر آیت‎الله سیدمحسن کوه‎کمری بود. این عالم عالی‌قدر در سال ۱۳۲۸ هـ. ق. به بهبهان بازگشت و در این شهر ازدواج کرد و به تدریس علوم اسلامی پرداخت و سال بعد عازم عتبات عالیات شد. بیماری باعث شد که بهبهانی یک سال بیشتر در عراق نماند و به شهر بهبهان بازگردد.

آیت‌الله‌العظمی سیدموسوی بهبهانی ۷ سال در حوزه علمیه بهبهان، به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۳۸ هـ. ق. به درخواست گروهی از شاگردان ممتاز آیت الله سید محسن کوه کمری، برای سومین بار عازم نجف اشرف شد. بهبهانی پس از تهیه منزل، به ایران باز می‌گردد تا خانواده خود را نیز به نجف ببرد. بهبهانی همراه همسرش به سوی عراق حرکت می‌کند، اما بیماری همسرش در رامهرمز که در مسیر راه بهبهان ـ اهواز قرار داشت، ‌سبب شد تا برای معالجه همسرش در رامهرمز بماند.

مردم رامهرمز با اصرار از وی خواستند تا در شهرشان اقامت کند و به ارشاد آنها بپردازد. آیت‌الله‌‌العظمی بهبهانی ۲۳ سال(۱۳۳۹ ـ ۱۳۶۲ هـ . ق.) در رامهرمز، به هدایت مردم پرداخت و بیشتر مردم رامهرمز از وی تقلید می‌کردند. وی در سال ۱۳۶۲ هـ . ق. برای چهارمین بار به قصد زیارت ائمه(ع) به عتبات عالیات مشرف می‌شود و بنا به درخواست آیت‌الله‌العظمی حسین طباطبایی قمی ـ که مرجع تقلید و رئیس حوزه علمیه کربلا بود ـ در کربلا اقامت گزید. او ۲ سال در حوزه علمیه کربلا، به تدریس خارج فقه و اصول پرداخت و بعد از آن، به نجف رفت. در همان آغاز ورود او به نجف، جمعی از فضلا و دانشمندان از وی درخواست نمودند تا تدریس را آغاز نماید، او نیز به تدریس خارج فقه پرداخت. ایشان بیش از نیم قرن تدریس کردند و شاگردان فراوانی در حوزه‌ های علمیه بهبهان، رامهرمز، کربلا، نجف، اهواز و اصفهان تربیت کردند. از آثار ایشان می‌توان به «مصباح الهدایة فی اثبات الولایة»، «القواعد الکلیه فیما یبتنی علیه کثیر من معضلات مسائل الفقه و الاصول»، «الاشتقاق» یا «کشف الاستار عن وجه الاسرار المودعه فی الروایه الشریفه»، «اساس النحو»، «حاشیه عروة الوثقی»، «بیست پرسش و پاسخ آن»(مشتمل بر مسائل مختلف اعتقادی)، «التوحید الفائق فی معرفه الخالق» (درباره کلام و حکمت الهی) و «مقالات حول مباحث الالفاظ» اشاره کرد. آیت‌الله‌العظمی سیدعلی موسوی بهبهانی در شب ۱۸ ذی‌القعده سال ۱۳۹۵ هـ ق. در ۹۲ سالگی چشم از جهان فروبست.

122375 122377 122378 122380 122382 122383 122385