تصمیمی که می توانست چهره خاورمیانه را تغییر دهد

محمدباقر حیدری :سال ۱۹۹۱میلادی را می توان یک نقطه عطف در روند تشکیل چهره کنونی خاورمیانه دانست. سالی که عملیات طوفان صحرا یا جنگ اول خلیج فارس جنگی به رهبری ایالات متحده آمریکا و با همکاری ائتلافی از ۳۵ کشور مختلف علیه عراق بعثی در واکنش به اشغال کویت انجام گرفت. بن لادن بشدت با […]

محمدباقر حیدری :سال ۱۹۹۱میلادی را می توان یک نقطه عطف در روند تشکیل چهره کنونی خاورمیانه دانست. سالی که عملیات طوفان صحرا یا جنگ اول خلیج فارس جنگی به رهبری ایالات متحده آمریکا و با همکاری ائتلافی از ۳۵ کشور مختلف علیه عراق بعثی در واکنش به اشغال کویت انجام گرفت. بن لادن بشدت با حضور یک ارتش غربی در کشور های عربی مخالف و به ظاهر از مردم کویت طرفداری می کرد، اسامه نمی خواست آمریکای ها در مسئله آزادی کویت دخالت کنند و از تسلط آمریکا بر چاه های نفت در کشور های عربی بیمناک بود. و او می دانست آمریکای ها به این راحتی ها آنجا ترک نخواهند کرد و از آن مهمتر نمی خواست که آمریکای ها در خاک عربستان پایگاه نظامی داشته باشند.

قبل از شروع عملیات طوفان صحرا اسامه بن لادن ۳۴ ساله با تجربه پیروزی علیه ارتش شوری در افغانستان که رابطه صمیمی و نزدیکی با خانواده سلطنتی آل سعود داشت به دیدار سلطان بن عبدالعزیز وزیر دفاع عربستان سعودی رفت. در این ملاقات یک نقشه جنگی جلوی وزیر دفاع عربستان گذاشت و از وی خواست تا به اسامه اجازه بدهند با ارتشی متشکل از ۱۲ هزار نفر نیروی داوطلب که تجربه شرکت جنگ علیه ارتش قدرتمند شوروی در افغانستان را داشتند ، و با همکاری ارتش عربستان سعودی، کویت را از آزاد کند.

یک کارمند عربستانی که در این جلسه حضور داشت گفت: بن لادن بدون کمک آمریکا تمامی راه های شکست عراق را بررسی کرده بود. شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز از اسامه پرسید: برای رویارویی با هواپیماهای جنگی عراق و سلاحهای شیمیایی چه برنامه ای طرح کرده ای؟ بن لادن پاسخ داد: به وسیله ایمانمان آنان را شکست میدهیم!

قبول این پیشنهاد برای عربستانی ها ریسک بالای داشت، آنها خوب می دانستند این کار اعلام جنگ رسمی به صدام بود و اگر آنها شکست می خوردند صدام برای تلافی به خاک عربستان سعودی حمله می کرد.حکومت عربستان سعودی ترجیح داد راه با ریسک کمتر را انتخاب کرده و به آمریکا اجازه بدهد تا با استفاده از خاک عربستان وراد جنگ با عراق بعثی شود. آنها نه تنها اجازه استفاده از خاک عربستان را دادند بلکه با ۵۲ هزار سرباز در این جنگ شرکت کردند. اسامه بن لادن که از این تصمیم بسیار ناراحت شده بود خاک عربستان را ترک و به سودان که در آن زمان تحت حکومت عمرالبشیر بود رفت. و این آغاز تنش بین بن لادن و آمریکا بود. بن لادن بارها بر وارد آوردن ضربه به نیرو های آمریکای در عربستان تا خارج شدن از این کشور تاکید نمود.

حالا شما تصور کنید که سلطان بن عبدالعزیز با این پیشنهاد بن لادن موافقت می کرد و بن لادن موفق می شد ارتش بعثی عراق را از کویت خارج کند، پس از آن چه بر سر کویت می آمد؟کویت تبدیل به افغانستان دیگر می شد؟کویت با منابع عظیم نفتی تحت تسلط گروه های اسلام گرای افراطی قرار می گرفت؟آمریکا وارد عربستان نمی شد و حداقل دیر تر وارد می شد؟

شاید اصلا اتفاقات ۱۱ سبتامبر ۲۰۰۱ اتفاق نمی افتاد.و هزاران شاید دیگر …هیچ کس نمی تواند به طور دقیق نتایج این تصمیم سلطان بن عبدالعزیز را پیش بینی کند اما قطعا همه می دانیم که اگر عربستان با این پیشنهاد اسامه بن لادن موافق می کرد چهره خاورمیانه به اینگونه که اکنون هست نبود. بهتر یا بدتر فقط خدا می داند …