سبک زندگی با خود مراقبتی

حسن گریباوی : یکی از اولویت های مهم زندگی سالم، افزایش آگاهی و شناخت عوامل موثر بر سبک زندگی قلمدا می شود. زیرا که این عوامل مؤثر بر سلامت و سبک زندگی با سهم ۵۰٪ بیشترین تأثیر را بر سلامت افراد دارند. در همین راستا از جمله عوامل تاثیر گذار بر سبک زندگی که بالطبع […]

حسن گریباوی : یکی از اولویت های مهم زندگی سالم، افزایش آگاهی و شناخت عوامل موثر بر سبک زندگی قلمدا می شود. زیرا که این عوامل مؤثر بر سلامت و سبک زندگی با سهم ۵۰٪ بیشترین تأثیر را بر سلامت افراد دارند. در همین راستا از جمله عوامل تاثیر گذار بر سبک زندگی که بالطبع رابطه مستقیمی با بهداشت و سلامت روان داراست، خودمراقبتی است.

انسآن‌ها همیشه در جست و جوی راه‌ها و روش‌هایی بوده و هستند که در مقابل بیماری‌ها، حوادث و خطرات زندگی حیات خود را حفظ کنند و به آن ادامه دهند. در این جریان، جوامع و گروه‌های اجتماعی مختلف، به تدریج فرا گرفتند که در چارچوب فرهنگ جامعه خود یعنی عادات، رسوم، اعتقادات مذهبی، معلومات و … با به کارگیری روش‌های متفاوتی از خود و خانواده‌شان مراقبت کنند.

خود مراقبتی یعنی مراقبت از خود، یعنی اینکه ما برای حفظ سلامت و شادابی خود، کارهای روزمره کوچکی انجام دهیم تا زندگی بهتر و سالم تری داشته باشیم . خودمراقبتی شامل اقداماتی است آموختنی ، آگاهانه و هدفمند که به وضوح موجب افزایش کارآیی و مهارت های فردی ما می شود. در زیر به انواع خودمراقبتی اشاره کوتاهی خواهیم کرد:

انواع خودمراقبتی

۱. ذهنی: فعالیت‌هایی که ذهن یا عقل شما را درگیر می‌کند؛ مثلا کتاب خوندن، حل کردن پازل یا معما، رفتن به موزه…

۲. عاطفی: فعالیت‌هایی که به شما کمک می‌کنند تا با یک طیف کامل از احساسات ارتباط برقرار کنید، آن‌ها راپردازش کنید، و در مورد آن‌ها فکر کنید. مثلا: دیدن یک روانشناس، استماع موسیقی دلنشین، نوشتن و…

۳. کاربردی: وظایفی که جنبه‌های اصلی زندگی شما را برآورده می‌کند، و به جلوگیری از موقعیت‌های استرس زا در آینده کمک می‌کند. مثلا: تلاش در جهت توسعه‌ی فردی، برنامه‌ریزی برای رسیدگی به کارهای خود، مشخص کردن بودجه‌ی مورد نیازتون برای خرج و پس‌انداز بخشی که به اون نیاز ندارید…

۴. فیزیکی: فعالیت‌هایی که سلامت جسمی و رفاه شما را بهبود می‌بخشد. مثلا ۸ ساعت خواب در روز، داشتن برنامه روزانه‌ی پیاده‌روی و یا ورزش، خوردن وعده‌های غذایی مفید…

۵. اجتماعی: فعالیت‌هایی که روابط شما رو در زندگی پرورش می‌دهند و باعث عمیق‌تر شدن روابط می‌شود. مثلا بیرون رفتن با دوستان و افراد موردعلاقه‌تان، تماس و وقت گذراندن با اعضای خانواده…

۶. معنوی: فعالیت‌هایی که روح شما را پرورش می‌دهند، و به شما اجازه می‌دهند فراتر از خودتان فکر کنید. مثلا مدیتیشن، عبادت، یوگا، تفکر و تامل راجب خودتون، رفتن به طبیعت

بنابراین با تدوین یک برنامه منظم برای زندگی و انجام برخی اصول ساده خودمراقبتی، می­ توان دستیابی به سلامت، نشاط و شادابی را در زندگی ایجاد کرد. و در پایان نباید فراموش کنیم اگر خودمان را دوست داریم باید مراقب سلامتی خود باشیم.